Zelf dakpannen terugleggen

De afgelopen weken heeft het flink geregend en gestormd. We zijn dan ook vaak gebeld door mensen met het verzoek om losgeraakte dakpannen terug te leggen of te vervangen. Een weggewaaide of verschoven dakpan kan zorgen voor lekkages en dat wilt u natuurlijk voorkomen. Uiteraard kunt u ons hiervoor inschakelen, maar als u een beetje handig bent kunt u het wellicht ook zelf. We beschrijven hier een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden wanneer u een dakpan terug legt of vervangt. Beginnend met de waarschuwing: wees voorzichtig met werken op hoogte! Durft u het niet aan? Neem dan gerust contact met ons op. Voor ons is dakpannen terugleggen een koud kunstje en wij doen het uiteraard graag voor u.

Na verloop van tijd kunnen dakpannen uitzetten en krimpen. Hierdoor verandert de vorm van de dakpannen en zullen ze niet meer perfect passen op het dak. Bij het vervangen van een kapotte dakpan is het zaak om te kijken naar het type en het jaar van de pan. Dit is te vinden op de achterkant van de dakpan. De dakpannen liggen met weer en wind op het dak. Het is dan ook niet gek als pannen verweerd of vervormd zijn. Dit hoeft dan ook niet altijd problematisch te zijn. Ga dus niet onnodig dakpannen vervangen, omdat ze er niet meer helemaal gaaf uitzien.

Het kan ook zijn dat de daklatten verschoven zijn, en dat de dakpannen daardoor niet goed blijven liggen. Het is dan ook belangrijk om deze te controleren en eventueel opnieuw te bevestigen. De afstand tussen de latten is daarbij belangrijk. Dakpannen moeten elkaar namelijk net overlappen, zodat er geen regen tussen de pannen kan komen. Het is ook mogelijk om de dakpannen vast te zetten. Dit kan met een schroef of een spijker door de dakpan in de panlat. Het is wel belangrijk om de pannen voor te boren, om te voorkomen dat de dakpan breekt. Wees hierbij wel voorzichtig, want voornamelijk oudere dakpannen kunnen makkelijk breken.

Bij het werken op het dak dient u heel voorzichtig te zijn. De hoogte waarop u werkt kan het natuurlijk gevaarlijk maken. Gebruik daarom een ladder die hoog genoeg is om op het dak te kunnen, en die nog ongeveer 3 sporten boven de dakgoot uitkomt. Daarbij is het verstandig om de ladder vast te zetten door er iets zwaars op of voor te leggen, of door iemand de ladder vast te laten houden. Zet de ladder nooit rechtstreeks tegen een PCV-dakgoot aan, want deze kan het gewicht van de ladder en u niet dragen en is daarnaast ook heel glad.

Laat u het toch liever aan ons over? Geen probleem. Bel ons op en dan maken we direct een afspraak.

Terug naar het overzicht