Badkamer verbouwen? Renoveren is vaak ook een optie.

Veel mensen willen na een verhuizing als eerste de badkamer verbouwen. Het staat bij veel mensen hoog op het verlanglijstje. Waar de badkamer vroeger een ruimte was die alleen in het teken stond van hygiëne, staan nu de termen relaxen, ontspannen en genieten centraal. U kunt kiezen voor een volledig nieuwe badkamer, maar ook een badkamerrenovatie is vaak een goede optie. U kunt dit laten doen, maar een aantal zaken zijn ook goed zelf uit te voeren. Als eerste is het belangrijk om te kiezen wat voor soort badkamer u wil. Wat voor sfeer moet de badkamer uitstralen? De badkamer brengt vaak een bepaald gevoel over, en dat wordt voor een groot deel bepaald door de uitstraling van de badkamer.

Wandafwerking

Een belangrijke keuze in de badkamerrenovatie is wat u met de wandafwerking doet. Muurtegels of vloertegels kunt u vervangen, maar dit vergt wel enige kennis. Tegels uitbreken en netjes nieuwe plaatsen is niet de makkelijkste klus. Om de kosten laag te houden zou je kunnen overwegen om de tegelwand niet te vervangen, maar te verven. Er zijn diverse soorten tegelverf beschikbaar die speciaal voor vochtige ruimtes zoals de badkamer zijn. Het is belangrijk om de juiste soort verf te gebruiken, omdat verf dat niet vochtbestendig is op den duur los laat. Het gebruik van verschillende kleuren verf geeft u de mogelijkheid om nuances aan te brengen. U kunt daarbij het beste kleuren uit eenzelfde serie kiezen, omdat deze het mooist bij elkaar passen en het meest gelijke resultaat opleveren.

Sanitair vervangen

Een grotere ingreep is het vervangen van sanitair. Hierbij kunt u denken aan het plaatsen van een douchecabine, een ligbad, of een heuse jacuzzi, maar ook kleinere ingrepen kunnen de badkamer een heel andere uitstraling geven. U kunt bijvoorbeeld het toilet vervangen. Dat is vaak een blikvanger in de badkamer, en is bepalend voor de uitstraling van de ruimte. Het maakt een groot verschil of er een oude, vergeelde pot staat of dat er een fris, nieuw toilet hangt. Wastafels kunnen natuurlijk ook vervangen worden, of bijvoorbeeld alleen de kraan op een wastafel. Dit kan de wastafel een heel nieuw aanzicht geven.

Meubilair aanpassen

Als het meubilair zoals hoge kasten of wastafelkastjes niet meer helemaal aan de wensen voldoet hoeft het niet altijd geheel vervangen te worden. Het is goed mogelijk om dit zelf op een voordeligere manier aan te passen. Voor sommige kasten zijn er nieuwe frontjes of deurtjes te koop. Een andere optie is om het meubilair te verven. Ook hierbij is het belangrijk om de juiste soort verf te gebruiken. Bepaal daarom eerst waar de meubels van gemaakt zijn, en zoek daar vervolgens een geschikte verf bij. Een verf die goed hecht en vochtbestendig is.

Verlichting aanpassen

De laatste optie zien mensen vaak over het hoofd. Het is goed mogelijk om de verlichting in de badkamer aan te passen. Het kan een groot verschil maken om de kleur, de sterkte of het type verlichting aan te passen. Hierdoor kan er een heel andere sfeer gecreëerd worden in de badkamer. Het is bij verlichting wel belangrijk dat het goed aangesloten wordt en dat lampen geaard zijn.

Het is dus goed mogelijk om de badkamer zelf op te leuken zonder dat u hiervoor per se een klusbedrijf hoeft in te schakelen. Grotere ingrepen zoals het plaatsen van een douchecabine, een badkuip of een douchebak kunt u wel het beste aan een vakman overlaten, omdat het belangrijk is dat deze op een juiste manier worden geïnstalleerd.

Terug naar het overzicht